Katkı hususlarının insan sıhhati üzerindeki risklerini anlatan Medipol Üniversitesi Sefaköy Hastanesi’nden Diyetisyen Gizem Özölmez, “Günlük hayatımızda sıkça tükettiğimiz paketli besinler, içerdiği katkı unsurlarıyla sıhhatimizi tehdit ediyor olabilir. Raf ömrünü uzatmak emeliyle eklenen renklendiriciler, koruyucular ve tatlandırıcılar, yiyeceklerin görünümünü ve lezzetini korusa da sıhhatimiz üzerinde önemli tesirler bırakabiliyor” dedi.
‘İNSAN SIHHATİNİ ÖNEMLİ BİÇİMDE ETKİLEYEBİLİR’
DHA’nın haberine nazaran besin katkı hususlarının, bilhassa renklendiriciler, koruyucular, antioksidanlar, tatlandırıcılar ve jelleştiriciler üzere birçok farklı çeşidi olduğunu belirten Diyetisyen Özölmez, bunların yaygın olarak gofret, kek, et ve süt eserleri üzere paketli besinlerde bulunduğunu söyledi. Özölmez, “Bu unsurlar, besinlerin raf ömrünü uzatırken, bilinçsiz kullanımda insan sıhhatini önemli biçimde etkileyebilir. Bilhassa alerjik tepkiler, metabolik sorunlar, sindirim sıkıntıları ve bağışıklık sistemi zayıflaması üzere sıhhat problemlerine yol açabilir” diye konuştu.
‘RİSK KÜMELERİ DAHA DİKKATLİ OLMALI’
Gıda katkı hususlarının tesirleri konusunda risk kümelerini uyaran Özölmez, “Hamileler, emziren anneler, yaşlılar ve kronik hastalığı olan bireyler, katkı hususlarına karşı daha dikkatli olmalıdır. Bu kümelerin beslenme alışkanlıklarını düzenleyerek, hazır besinlerden kaçınmaları ve istikrarlı bir beslenme programı takip etmeleri büyük ehemmiyet taşır” sözlerini kullandı.
DENGELİ VE ŞUURLU BESLENMENİN ÖNEMİ
Beslenme tertibinde, sıhhatsiz besinlerden uzak durulması gerektiğini söyleyen Özölmez, “Tek tip beslenme yerine sağlıklı ve istikrarlı bir beslenme modeli tercih edilmelidir. Bu sayede sıhhatimizi koruyabilir ve besin katkı hususlarının olumsuz tesirlerinden kaçınabiliriz. Katkı hususlarının beslenme tertibinden büsbütün çıkarılması sıkıntı. Bu nedenle şuurlu tüketim ve üreticilerin koyduğu ölçülerin denetlenmesi sağlıklı bir ömür için kritiktir” dedi.
(DEMİRÖREN HABER AJANSI)